HDZ-ov Josip Ostrogović protiv prodaje atraktivnog zemljišta: “Na lokaciji dječje bolnice izgraditi dom za starije” - Josip Ostrogović
 

MedijiHDZ-ov Josip Ostrogović protiv prodaje atraktivnog zemljišta: “Na lokaciji dječje bolnice izgraditi dom za starije”

29/03/2021

RIJEKA – Kandidat HDZ-a za riječkoga gradonačelnika Josip Ostrogović poručio je da svaki umirovljeni sugrađanin mora živjeti dostojanstveno svoje zlatne dane i najavio je gradnju doma za starije i nemoćne osobe na prostoru Dječje bolnice ako dobije povjerenje birača.

– Moramo se brinuti o našim nonama i nonićima, bakama i djedovima i zato je našem gradu nužan još jedan dom za umirovljenike s mogućnošću dnevnog boravka svih onih koji u njemu ne borave stalno, no žele ili trebaju dnevnu skrb i prostor za druženje.

Za one slabije pokretne i nemoćne organizirao bi se i putujući dnevni boravak, koji bi im omogućio usluge liječnika, psihijatra i fizijatra. Ovog trenutka, za smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe na Kantridi se čeka tri do pet godina i tek svaki 104. umirovljenik/umirovljenica uistinu i dobiju smještaj u tom objektu.

Prodaja je ludost

To je neprihvatljivo, ja na to ne pristajem i to ću promijeniti. Za to je potrebna politička volja i sposobnost, a nje u sadašnjoj gradskoj upravi nema, poručio je Ostrogović. On je dodao da SDP ima ideju da nakon preseljenja Dječje bolnice Kantrida na Sušak vrijedno zemljište u vlasništvu grada površine 32.941 kvadrata preda građevinskom lobiju za izgradnju turističko ugostiteljskog kompleksa.

– Moj plan je da se to zemljište namijeni našim najosjetljivijim građanima, i to kroz izgradnju doma za umirovljenike i dječjeg vrtića. Ideju da se jedno od najatraktivnijih zemljišta u gradu proda privatnim osobama za izgradnju još jednog hotela smatram suludom, pogotovo dok hoteli u turističkim mjestima poput Opatije i Crikvenice nisu popunjeni, te dok niče ogromni hotel iz lanca Hilton u blizini te lokacije. Prodaja ovog obiteljskog srebra bila bi čista ludost i ja to neću dozvoliti.

Čim kao gradonačelnik Rijeke preuzmem odgovornost za naš grad i ljude u njemu, predložiti ću preinaku prostornog plana koji je tom području predvidio turističku ugostiteljsku namjenu i novcima iz europskih fondova na tom mjestu našim umirovljenicima i našoj djeci omogućiti da uživaju u blagodatima primorske flore, sunca, obale i mora, obećao je Ostrogović, naglasivši da je glas za Marka Filipovića glas za prodaju predivnog zemljišta privatnim investitorima i gradnja još jednog betonskog mastodonta kao što je izgrađen na Biviu. Na pitanje kao misli izgraditi dom za umirovljenike kada to nije u nadležnosti gradova, već županija, Ostrogović je kazao da će to riješiti komunikacijom sa Primorsko-goranskom župamnijom koja trenutno ne postoji.

Subvencioniranje mirovina

Gradonačelnički kandidat HDZ-a najavio je da će smjesta primjeniti model subvencioniranja mirovina koji se primjenjuje u Gradu Zagrebu po kojemu umirovljenici s manje od 900 kuna mirovine primaju 400 kuna dodatka, oni do 1.200 kuna 300 kuna, a umirovljenici do 1.500 kuna mirovine 200 kuna dodatka na mjesečnoj razini.

– To nije nikakav populizam, to je konkretno obećanje, i žao mi je da me stanje gradskih financija priječi da ne omogućim i veće dodatke, i za grupe umirovljenika s nešto višim mirovinama, jer je i njihov standard nedostojan Riječanki i Riječana u 21. stoljeću. Nadalje, želim da se barba Franko, moj prijatelj iz Škurinjske drage, kao i svi ostali umirovljenici, može besplatno voziti gradskim prijevozom. A onima kojima je najteže, onima s mirovinama manjima od 2.500 kuna, njih će Grad obradovati božićnicama od 400 kuna u novcu, a ne bonovima za velike trgovačke lance, koje će im uljepšati blagdane, izjavio je Ostrogović.